آیا لواشک بخوریم یا نخوریم؟ | بیماری

سلامتی

: لواشک بخوریم یا نخوریم؟

فوق تخصص تغذیه کودکان ادامه داد: در باغای بزرگ، میوه ها رو میجوشونن حتی با چکمه بر رویش می رن و فضای استریلی واسه جفت و جور لواشک وجود نداره.

خداداد اضافه کرد: البته اگه کارخانه ای باشه که استاندارد رو رعایت کنه و آزمایشای میکروبی رو بکنه و بسته بندی مناسبی هم وجود داشته باشه میشه گفت اون لواشک سالمه اما اون چیزی که در بازار می بینیم لواشک سالمی نیس و اگه افراد میخوان به عنوان تنقلات از لواشک استفاده کنن بهتره پول خود رو صرف موادی کنن که ارزش غذایی بیشتری داشته باشه.

متخصص کبد و گوارش کودکان ادامه داد: البته لواشک یه مقدار املاح و ویتامین هم داره اما به هر حال لواشک ماده ایمنی نیس.

: لواشک بخوریم یا نخوریم؟

بادام و پسته به جای لواشک

محمدحسین سلطان زاده، فوق تخصص عفونی کودکان میگه: لواشک هم چیزی مثل چیپس، پفک و امثالهمه و ما اصلا مصرف اونو واسه کودکان پیشنهاد نمی کنیم.

این متخصص نوزادان و کودکان اضافه کرد: بهتره به جای لواشک از بادام، پسته، فندق و دانه ذرت واسه کودکان استفاده شه.

میوه تازه از لواشک بهتره

غلامرضا خاتمی، رئیس انجمن پزشکان کودکان ایران گفت: میوه تازه از لواشک بهتره و اگه در هر فصلی از میوه تازه همون فصل استفاده شه حتی از آب همون میوه هم مفیدتره. حتی مصرف میوه در مقایسه با خشک شده میوه بهتره.

ایشون به روند درست کردن لواشک و به کار گیری مواد نگهدارنده در صنایع غذایی اشاره داشت و اضافه کرد: من به خونواده ها می گم میوه از لواشک بهتر تره حتی اگه خونواده ای عنوان کنه که کودکش میوهنمی خوره و میخوان لواشک رو جانشین اون کنن من می گم به هر حال کودک می تونه از نوع دیگری از میوه استفاده کنه و جانشین کردن لواشک به جای میوه به هیچ عنوان غلطه.

لواشک چاق کننده است

سید علی کشاورز، مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران هم گفت: لواشک چون از میوه جفت و جور می شه غنی از بیشتر ویتامینا و املاح معدنیه؛ هر چند طبیعیه که اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین جفت و جور اون بعضی از ویتامینا از جمله ویتامین C از بین بره.

: لواشک عصاره میوه س و اندازه قند موجود در میوه ها ۵ تا ۱۵ درصده که این مقدار قند در لواشک چند برابر می شه؛ پس به طور کامل مشخصه که لواشک چاق کننده باشه.

استاد رشته تغذیه اضافه کرد: خیلی از افراد چاق، لواشک ترش می خورن تا لاغر شن اما به این فکر نمی کنن که لواشک چه ترش و چه شیرین، قندش چند برابر خود میوه س و چاق کننده س.

کشاورز، به عناصر معدنی، قند و املاح معدنی موجود در لواشک اشاره داشت و اضافه کرد: وجود این عناصر، محیطی مناسب واسه رشد قارچ ، میکروب و انگلا جفت و جور میسازن که در شرایط ناجور جفت و جور و نگهداری لواشک می تونن خطرات قارچی و میکروبی رو واسه آدما به دنبال داشته باشن.

مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مصرف لواشک واسه کودکان رو ناجور آزمایش کرد و اضافه کرد: به نظر من لواشک ماده غذایی مناسبی از نظر بهداشتی نیس و با در نظر گرفتن جنبه مثبت لواشک، باید جنبه های منفی و غیربهداشتی اونو هم روش زوم کرد.

آلودگی ثانویه در کمین لواشک بهداشتی

علی محرابی توانا، دکترای میکروب شناسی پزشکی و بهداشت گفت: لواشکایی که به وسیله دوره گرده ها به فروش می رسه چون غیربهداشتی جفت و جور شدن می تونه به آدم ضرر برسانند.

ایشون اضافه کرد: ضمن جفت و جور لواشک در محیطای باز، میکروب و انگل موجود در محیط هم اینکه گرد و غبار موجود در فضا و به دلیل رعایت نشدن بهداشت فردی می تونه لواشک آلوده ای رو جفت و جور سازه.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله ادامه داد: یه سری میکروب ، باکتری و انگل در محیط وجود دارن که از راه دست منتقل می شن؛ اینطوری که اگه فرد جفت و جور کننده مسائل بهداشتی رو رعایت نکنه و در مرحله جفت و جور لواشک از دستکش استفاده نکنه این لواشک آلوده می تونه باعث مسمومیت غذایی فرد شه و این وسط، کودکان چون سطح ایمنی پایین تری دارن بیشتر در برابر مسمومیتا قرار می گیرن.

محرابی توانا گفت: شایع ترین بیماریایی که بر اثر مصرف مواد غذایی آلوده از جمله لواشک به وجود میاد بسته به نوع میکروب و آلودگی از تهوع، استفراغ تا اسهال متغیره و با در نظر گرفتن نوع آلودگی از نیم ساعت تا  ۳۶ ساعت بعد از مصرف علائم اونو می شه، البته تعدادی از این بیماریا خود به خود خوب می شن.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله گفت: البته لواشکایی داریم که در کارخانجات استاندارد و تحت نظر متخصص صنایع غذایی و با اضافه کردن مواد افزودنی به اندازه مجاز جفت و جور می شن اما به هر حال به افراد پیشنهاد می کنم که در مصرف اونا هم زیاده روی نکنن.

دکترای میکروب شناسی پزشکی و بهداشت اضافه کرد: بحث دیگه اینه که ما با آدمایی مواجه میشیم که بعد از خوردن لواشک استاندارد هم دچار مسمومیت می شن اگه محصول آلودگی اولیه نداره اما چون خود فرد آلودگی ثانویه داشته، دچار مسمومیت می شه.

محرابی توانا گفت: در این موارد چون افراد قبل از مصرف دست خود رو با آب و صابون نشسته ان آلودگی میکروبی ثانویه رو به محصول استریل و بدون میکروب منتقل کرده و باعث مسمومیت خود می شن.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله ادامه داد: بهتره ادما از موادی مصرف کنن که از بهداشت اون مطمئن هستن و اون محصول دارای برچسب سلامت وزارت بهداشت باشه و دوم اینکهً قبل از به کار گیری مواد غذایی دست خود رو با آب و صابون بشورن تا آلودگی ثانویه رو منتقل نکنن و در مصرف هم میونه روی رو رعایت کنن.

محرابی توانا به سخن امام علی (ع) که فرمودن «سلامتی بالاترین نعمتا هستش» اشاره کرد و گفت: بهتره ادما از سلامتی خود به بهترین راه مراقبت کنن و مراقبت باشن غذای آلوده نخورن و با رعایت بهداشت سلامت خود و بقیه رو حفظ کنن.

(فارس)

.

منبع :

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *