حرارت دهی در بستر سیال شده و آسیب حرارتی و در صد تلفات ویتامین ها را به حداقل می ساند. جدول زیر میزان کاهش برخی از ویتامین ها را در حین فرآیند نشان می دهد.
جدول۲-۵- میزان کاهش برخی از ویتامین ها در فرآیند پیش توده سازی(۱۸).
نوع ویتامین
B1
B6
B12
C
درصد کاهش
۱۰
۰
۳۰-۲۰
۲۰
۲-۳-۵-۵- خواص فیزیکی و شیمیایی پودر شیرخشک نوزاد:
pH – شیر خشک فرموله شده دارای مقدار کمی پروتئین بوده و به همین علت ترکیب بافر ضعیفی محسوب می شود و اجزا مورد استفاده در ترکیب آن می توانند pH را تغییر دهد.pH نامناسب می تواند سبب ناپایداری و بالا رفتن سطح اسیدهای چرب آزاد شود. pH مناسب پودر شیر بازسازی شده در آب ۷-۷/۶ می باشد.
دانسیته توده ای-یکی از خصوصیات مهم این محصول است و چون معمولاً این محصول با قاشق های پیمانه استفاده می شود، لازم است که دانسیته توده ای ، ثابت باشد تا هنگام مصرف، وزن ثابتی از پودر استفاده شود.
چربی آزاد- میزان اسیدهای چرب آزاد باید در کمترین حد ممکن باشد. در اغلب فرمولاسیون ها مقدار چربی آزاد کمتر از ۳-۵/۲ درصد کل مواد جامد است. البته کمی بیش از این مقدار مثلاً حدود ۵-۴ درصد کل مواد جامد ایجاد مشکل چندانی نکرده و حتی مثل ضد کف عمل می کند.میزان چربی آزاد بستگی به فرآیند هموژنیزاسیون و فشار آن دارد. در صورتی که از فشارهای بالاتر استفاده شود در صد چربی آزاد بالا می رود. در هر صورت میزان چربی آزاد، بستگی به ترکیب اسیدهای چرب ونوع چربی بکار رفته دارد.
۲-۳-۵-۶- ملاحظات ضروری در فرمولاسیون
همانطور که در شرح فرآیند تولید این محصول گفته شده به منظور دستیابی به ترکیب اجزایی شبیه به شیر مادر، ناچار به مخلوط کردن چندین جزء می باشیم و لازم است که هر کدام از اجزاء مشخصات ویژه ای داشته باشند و استانداردهای لازم از نظر ترکیب اجزاء و باکتریولوژی در آنها رعایت شده باشد. برخی از مواد مورد استفاده در فرمولاسیون مشکلاتی را ایجاد می کنند که تا کنون تدبیری جهت رفع آنها اندیشیده نشده است و شرکت های تولید کننده این محصولات باید توجه بیشتری به این امر نمایند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد: (۱۸).
– آب: ممکن است حاوی مقادیر بالایی فلوراید باشد.
– شربت ذرت_۱ : این محصول حاوی گلوکز است و استفاده از آن در فرمولاسیون می تواند سبب کاهش میزان لاکتوز در ترکیب شود.
– ساکاروز: افزودن ساکاروز نیز سبب کاهش سطح لاکتوز در فرمولاسیون می شود.
– ___________________________
– -Corn Syrup1
– روغن سویا: این فرآورده به دلیل استفاده از دمای بالا و مواد شیمیایی جهت رنگبری و بوزدایی و احتمال فساد، جهت استفاده در فرمولاسیون مناسب نیست.
– پروتئین سویا: کاملاً فرآوری شده و شامل فیتواستروژن ها است که می تواند بر سطح هورمون‌های کودک تأثیر سوء گذاشته و همچنین فعالیت تیروئید را کاهش دهد.
– کاراجینان: این ماده که در ترکیب بسیاری از غذاهای کودک استفاده می شود، بسیار سخت هضم بوده و می تواند مشکلاتی در کبد ایجاد کند.
– ویتامین ها: عملکرد ویتامین های سنتزی و مصنوعی که در فرمولاسیون مورد استفاده قرار می‌گیرند، در مواردی تأثیر متضاد بر ویتامین های طبیعی دارند.
– اسید گلوتامیک و آسپارتیک: این ترکیبات ممکن است سبب ایجاد اختلاف عصبی و حتی حساسیت های پوستی شوند.
– آهن: با توجه به اینکه میزان آهن در شیر مادر مقدار بالینی است، شرکت های تولید کننده شیر خشک فرموله به منظور ایجاد یک مزیت نسبت به شیر مادر در فرمولاسیون از آهن استفاده می کنند، ولی باید توجه داشت که هرگز نباید در این مورد اغراق شود، چرا که تجمع آهن در بدن کودکان سبب ایجاد بیماری و همچنینی جلوگیری از فعالیت عنصر روی (Zn) که جهت رشد سلول های مغزی و تقویت سیستم عصبی بسیار لازم است می شود. همچنین کم بودن مقدار آهن در شیر مادر باعث تقویت سیستم عصبی بسیار لازم است می شود. همچنین کم بودن مقدار آهن درشیر مادر باعث تقویت خواص ضد ویروسی آن است و پایین بودن سطح آن کاملاً توجیه پذیر است بنابراین باید در فرمولاسیون از افزودن بیش از حد آهن خود داری کرده وبه جای آن در برنامه غذایی کودکان از غذاهایی که بطور طبیعی حاوی آهن هستند نظیر جگر و زرده تخم مرغ استفاده شود.
– ۲-۳-۵-۷- نگهداری و انبار داری
از آنجا که اغلب شیر خشک های فرموله بسیار جاذب الرطوبه می باشند، شرایط بسته بندی و نگهداری مناسبی را می طلبند. معمولاً بسته بندی تحت خلاء و یا گاز بی اثر و در قوطی های فلزی مناسب و به وزن حدود ۴۵۰ گرم انجام می شود. دما و رطوبت هوای مورد استفاده در بخش های انتقال پودر تا بخش بسته بندی نیز بسیار مهم است و رطوبت نباید بیش از ۲۵ درصد باشد. میزان اکسیژن مجاز در بسته ها، پس از ۷ روز می تواند حداکثر ۳۰ درصد باشد. گاز بی اثر مورد استفاده نیتروژن و یا مخلوط نیتروژن و دی اکسید کربن با نسبت ۲۰/۸۰ است.
۲-۳-۵-۸- مقررات سازمان بهداشت جهانی و یونیسف در ارتباط با ترکیبات فرموله جایگزین شیر مادر:
هدف از تدوین این مقررات که در ده بند تنظیم شده است. سهیم بودن در امر تدوین دستور العمل تغذیه مطمئن و مناسب برای کودکان و حمایت از تغذیه با شیر مادر و یا ترکیبات مناسب جایگزین شیر مادر است، که با استفاده از آنها بایستی بر پایه اطلاعات صحیح باشد. این مقررات به شرح زیر می باشد:
۱- ممنوعیت تبلغ ترکیبات جایگزین شیر مادر.
۲- ممنوعیت ارایه مجانی این محصولات.
۳- ممنوعیت ترویج از طریق مراکز بهداشتی.
۴- ممنوعیت توصیه پرستاران مبنی بر مصرف این محصولات.
۵- ممنوعیت دادن هدایا و نمونه ها به دست اندرکاران بهداشت.
۶- ممنوعیت استفاده از کلمات و تصاویر اغوا کننده، مانند استفاده از تصاویر کودکان جهت ایده آل نشان دادن این محصولات.
۷- اطلاعاتی که به پرسنل بهداشت داده می شود، باید کاملاً علمی و واقعی باشند.
۸- کلیه اطلاعات مربوط به تغذیه کودکان بصورت مصنوعی که شامل برچسب محصولات هستند باید مزایای استفاده از شیر مادر و همچنین مضرات ناشی از مصرف شیر فرموله را شرح دهند.
۹- محصولات نامناسب نظیر شیر کندانسه شیرین جهت تغذیه مورد ترویج قرار نگیرند.
۱۰- همه محصولات از کیفیت بالایی برخوردار باشند و بر طبق شرایط آب و هوایی و انبار داری کشورهایی که خریدار این محصولات هستند، تهیه شود.
۲-۴- سم شناسی سرب
سرب فلزی است سنگین، با رنگ خاکستری مایل به آبی و دارای عدد اتمی ۸۲، وزن اتمی ۲۱/۲۰۷ نقطه ذوب ۳۲۷ درجه سیلسیوس و نقطه جوش،۱۶۲۰ درجه سیلسیوس می باشد، که در طبیعت به شکل سخت و بلوری بی شکل یافت می شود و در شکل خالص به صورت مولکولی موجود می باشد (۱۰).
این عنصر در گیاهان و خاک به مقادیر بسیار کم یافت می شود. در اثر فیکاسیون با خاک رس به صورت املاح نامحلول در می آید.در صورتی که در خاک های اسیدی حلالیت زیاد شده و برای گیاهان سمی خواهد شد. لذا باران های اسیدی به طور غیر مستقیم در افزایش مسمومیت گیاهان وجانوران نقش دارند.
۲-۴-۲- مصارف ترکیبات معدنی سرب
۱- ساخت لوله ها، مخزن آب و تهیه سیم های سربی.
۲- صنایع شیمیایی برای اطاقک های سربی تهیه اسید سولفوریک و منابع تبخیر، تهیه و ساخت تجهیزات پزشکی.
۳- ساخت حروف چاپ.
۴- صنایع باطری سازی.
۵- تهیه آلیاژهای مختلف همراه با قلع، مس، آنتی موان و …
۶- صنایع رنگسازی.
۷- صنایع بلور،کریستال سازی و لعاب های شیشه ای به صورت سرب با سیلیکات سرب و پتاسیم.
۸- صنایع کوزه گری،سرامیک سازی وکاشی سازی(به صورت لعاب).
۹- تهیه و ساخت حشره کش ها.
۱۰- صنایع نظامی و ساخت گلوله های سربی و…
۱۱- صنایع پلاستیک سازی،خصوصاً نوعی که به صورت بورات تهیه می شود.
ترکیبات سرب بسیار متفاوت و متنوع هستند که هر یک مصارف صنعتی خاص خود را دارند.از بین تمام ترکیبات تترائیل سرب که در بنزین به عنوان ماده، بالابرنده درجه اوکتان مصرف می شود. تنها ترکیبی است که در حرارت معمولی اتاق قابل تصعید است و در موتور اتومبیل به سرب تبدیل شده و از اگزوز به محیط پراکنده می شود(تخمین زده اندکه ۹۸ درصد سرب موجود در هوا به واسطه استفاده از بنزین های حاوی سرب می باشد).سایر ترکیبات سرب نیز موقعی سمی و مضر خواهند بود که به صورت گرد در آیند. املاح سرب مانند استات سرب( شکر سرب) ازراه خوراکی سمی تراز ترکیبات غیر محلول چون سولفات سرب(رنگ سازی)خواهند بود. حلالیت سرب در حضور اکسیژن و نیترات ها افزایش می یابد و در حضورکربن و کربنات ها کاهش می یابد. به هر حال باید گفت حلالیت ترکیبات، همچنین اندازه ذرات هر دو عامل هستند که در مسمومیت نقش مؤثری را باز می کنند و در واقع ذرات درشت و نامحلول سمیتی کمتر از ترکیبات محلول و بسیار نرم دارند.
۲-۴-۳- توکسیکوکینیتیک_۱سرب
سرب از طریق پوست، دستگاه گوارش و تنفس جذب می شود. البته میزان ورود سرب به بدن به وسیله غذا بیشتر از هوا است. به طوری که بیش از دو سوم سرب ورودی به بدن از راه غذا می باشد.
ولی جذب آن توسط ریه ها بیشتر از جذب آن توسط روده می باشد. در بعضی از منابع مهمترین راه های ورود سرب به بدن را تنفس و پس از آن خوردن سرب عنوان شده است.
۲-۴-۳-۱- جذب سرب
جذب سرب از طریق پوست: جذب سرب از طریق پوست بستگی به نوع ترکیب آن دارد. ترکیبات معدنی سرب به کندی در حالی که ترکیبات آلی آن همچون استات و اولتات سرب به خوبی از راه پوست جذب می شوند. تترائیل سرب نیز به صورت مایع یا بخار از راه پوست جذب بدن می شود.
جذب سرب از راه تنفس: شایع ترین عامل مسمومیت با سرب جذب ذرات سرب موجود در هوا از طریق مجاری تنفسی است به خصوص در صنایع که گرد و غبار و بخارات و دود سرب تولید می شود. جذب سرب از طریق استنشاقی در افراد بالغ حدود ۱۰درصدودراطفال حدود۴۰درصد می باشد که حدود ۹۵ درصد آن جذب خون می شود و مابقی به دنبال هوای بازدم خارج شده یا در قسمت فوقانی دستگاه تنفس تجمع می یابد و مجدداً بلع می گردد.
جذب سرب از راه گوارش: جذب سرب از راه لوله معده ای – روده ای بسیار کم یا به عبارتی بسته به نوع ترکیب سرب معتبر است. کهو معتقد است که تنها ۱۰ درصد ( یا کمتر ) از سرب وارد شده به بدن، به نسوج، خون، مایعات و ترشحات بدن می رسد وجود کلسیم، فسفر، آهن موجب تغییر جذب سرب می‌شود زیرا برای جذب با هم رقابت می کنند (۶۰).
_______________
Toxicokinetic-1
مطالعات نشان می دهد رژیم غذایی با کلسیم و آهن پایین موجب افزایش جذب سرب شده و پس از جذب به خوبی در بافت های بدن توزیع می گردد. بچه ها به طور اولیه از راه گوارش در معرض مسمومیت با سرب قرار می گیرند حدود ۵۰ درصد از مقدار خورده شده سرب از طریق لوله گوارش جذب می گردد. به طور کلی جذب سرب از دستگاه گوارش به میزان

دسته بندی : No category

دیدگاهتان را بنویسید