پایان نامه ارشد با موضوع : رابطه بين ادراك از عدالت سازماني و رفتار شهروندي سازماني با توجه به اعتماد به مدير در اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي گيلان
عنوان کامل پایان نامه کارشناسی ارشد : ارتباط بين ادراك از عدالت سازماني و رفتار شهروندي سازماني با در نظر داشتن اعتماد به مدير در اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي گيلان
تکه ای از متن پایان نامه :
- برانگیختن رشد در سازمان.
- بهبود روحیه کاری.
- کاهش غیبت و ترک خدمت کارکنان.
- ایجاد یک محیط برای تشویق نوآوری.
- افزایش بهرهوری.
- کاهش اختلاف نظر بین کارکنان (ازکیا و غفاری، 1380، ص8).
2-5-4) اعتماد سازمانی
تعاریف متعددی از اعتماد سازمانی شده می باشد که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره نمود:
ساشکین[1]، اعتماد سازمانی را این گونه تعریف میکند: اطمینانی که کارکنان نسبت به مدیریت دارند و میزانی که آنها گفتههای مدیریت را باور میکنند. گیبز[2] اعتماد سازمانی را به عنوان فضایی که در آن افراد احساس اطمینان، گرمی و مقبولیت دو طرفه میکنند، تعریف میکند. به گونهای کاملتر، ميتوان اعتماد را این گونه تعریف نمود، فضایی که در آن کارکنان عقیده دارند که مدیران با آنها به طریقی منصفانه، با ثبات و صمیمانه در فرآیند ارتباطات شان رفتار مینمایند. این تعریف شبیه تعریف گیلبرت و تنگ[3] (1998) می باشد که در آن کارکنان زمانی که اعتماد سازمانی توسعه یابد به رفتارهای مدیران اجرایی از طریق تعهد سازمانی، جواب خواهند داد. اما این تعریف گستردهتر از تعاریف ساشکین و گیبز میباشد به دلیل این که اعتماد نه تنها احساس کارمندان نسبت به مدیریت را در بر میگیرد بلکه رفتارها، تداوم رفتارها و فرآیندهای ارتباطات را نیز به حساب میآورد (چاوشی، 1386).
2-5-5) ویژگیهای اعتماد سازمانی
موضوع اعتماد سازمانی اغلب زمانی که طرفین در سازمان درگیر در یک ارتباط، به نوعی منافع خود را در معرض خطر قرار میدهند، مطرح میگردد (مک آلیستر[4]، 1995).
از این لحاظ، سه ویژگی مشترک را در اکثر ادبیات مربوط به اعتماد سازمانی میتوان دید. اول این که، اعتماد به شریک دیگر منعکس کننده باوری می باشد که یک فرد به دیگری دارد مبنی بر این که شریک مقابلش کارکنان به وجود آورند. بدون ایجاد زمینههای مناسب برای ادراک عدالت و انصاف، سازمانها معضلات زیادی در انگیزش و هدایت کارکنان خواهند داشت.
2-5-8) اعتماد سازمانی و رفتارهای شهروندی سازمانی
وجود شرایط اعتماد در سازمان، افراد را در کنار هم نگه میدارد و آنها را قادر میسازد که به همدیگر اعتماد کنند و به صورت باز اقدام کنند. به علاوه اعتماد سازمانی باعث میگردد در بین کارکنان احساس عدالت، توجه و طرفداری سازمان از آنها ایجاد گردد و کارکنان مطمئن باشند که سازمان در تعامل با آنها فرصتطلبانه اقدام نمیکند. چنین کارکنانی علاقه زیادی به مشارکت و قبول مسؤولیت در زندگی سازمانی دارند، دارای وجدان کاری هستند، سبب میشوند عملکرد کلی سازمان بهبود یابد.
علت چنین فعالیتهایی این می باشد که چنین کارکنانی به سازمان، همکاران و مدیران خود اعتماد دارند، سازمان را پشتیبان خود دانسته و در واقع خود را از سازمان جدا نمیدانند (شیرازی و همکاران، 1391).
2-5-9) تأثیر عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی
گرینبرگ معتقد می باشد کارکنانی که احساس نابرابری میکنند با واکنشهای منفی مانند؛ امتناع از کوشش، کم کاری و رفتارهای ضعیف شهروندی سازمانی و در شکل حاد آن، استعفا از کار به این نابرابری پاسخ میدهند. عدالت سازمانی و حیطههای مختلف آن (عدالت توزیعی، رویهای و مراودهاي) پیش بینی کننده بسیاری از متغیرهای سازمانی هستند. پودساکف مطرح کرده می باشد که وقتی به طور عادلانه با کارکنان در سازمانها رفتار میگردد و سرپرستان ارتباط خوبی با آنها دارند، میزان رفتار شهروندی آنها افزایش مییابد.
[1] -Sashkin
[2] -Gibbs
[3] -Gilbert & Tang
[4] -Mc Allister
آخرین دیدگاهها